FAQ - Συχνές ερωτήσεις

Δείτε τις απαντήσεις για μερικές από τις συνηθισμένες ερωτήσεις που γίνονται σχετικά με τους κάδους και τα κιόσκια BigBelly

Πώς δουλεύει ένας ηλιακός κάδος BigBelly;

Το ηλιακό πάνελ παίρνει ενέργεια από τον ήλιο και τη μεταφέρει στη μπαταρία για αποθήκευση. Ένα λογισμικό ελέγχου λαμβάνει αναφορές πληρότητας από έναν εσωτερικό αισθητήρα και ενεργοποιεί αυτόματα τη συμπίεση. Όταν ο κάδος φτάσει σε ένα προκαθορισμένο επίπεδο πληρότητας, το οποίο του δείχνει πως πρέπει να γίνει η αποκομιδή, ενεργοποιούνται οι ενδεικτικές εξωτερικές λυχνίες LED. Όσον αφορά τις μονάδες που διαθέτουν σύστημα ασύρματης παρακολούθησης, η πληρότητα και η κατάσταση απαιτούμενης αποκομιδής είναι ορατά και ελεγχόμενα από έναν απομακρισμένο υπολογιστή, μια ταμπλέτα, ένα iphone ή ένα smartphone.

 

Τι είναι το λογισμικό CLEAN;

Tο λογισμικό CLEAN (ακρώνυμο για Collection Logistics Efficiency and Notification) είναι μια εφαρμογή της BigBelly για τον έλεγχο και την παρακολούθηση των κάδων μικροαπορριμμάτων και ανακύκλωσης της εταιρίας. Το λογισμικό παρακολουθεί την πληρότητα, την συχνότητα συμπίεσης και άλλες σημαντικές λειτουργικές παραμέτρους των ηλιακών κάδων. Αυτές οι πληροφορίες μεταφέρονται σε ένα δίκτυο server και στη συνέχεια σε ένα οποιοδήποτε υπολογιστή ή φορητή συσκευή (ταμπλέτα και κινητό) με σύνδεση στο διαδίκτυο. Η εφαρμογή είναι προσβάσιμη με τη χρήση συνθηματικού.

 

Ποια είναι η αξία του συνδυασμού ενός κάδου μικροαπορριμμάτων και ενός κάδου ανακύκλωσης για τη δημιουργία ενός κιοσκιού ανακύκλωσης;

Καθώς τα πλαστικά και άλλα υλικά συσκευασίας αποκτούν μεγαλύτερη χρήση στην καταναλωτική αλυσίδα, η ανακύκλωση αποκτά ολοένα μεγαλύτερη αξία. Η τοποθέτηση ενός κάδου ανακύκλωσης BigBelly στα σημεία απόρριψης μικροαπορριμμάτων αποτρέπει τη συγκέντρωση ανακυκλώσιμων υλικών στις χωματερές και δημιουργεί μια επιπλέον πηγή εισοδημάτων για τον εκάστοτε δήμο. Επιπλέον, όσο λιγότερο πλαστικό και γυαλί τοποθετείται στον κάδο απορριμμάτων, τόσο λιγότερο ο συμπιεστής μπορεί να κάνει καλύτερη δουλειά, μειώνοντας ακόμα περισσότερο τις απαραίτητες διαδρομές αποκομιδής. Ο σχεδιασμός του κιοσκιού ανακύκλωσης BigBelly ενθαρρύνει τον καλύτερο διαχωρισμό των σκουπιδιών από τα ανακυκλώσιμα υλικά, πράγμα που επιφέρει χαμηλά ποσοστά επιμόλυνσης (ανακυκλώσιμα στα σκουπίδια και το αντίθετο).

 

Ο ηλιακός κάδος χρειάζεται συνεχώς ηλιακό φως; Δουλεύει και με συννεφιά;

Ο ηλιακός κάδος BigBelly δεν χρειάζεται συνεχώς ηλιακό φως. Όσο το πάνελ βλέπει προς τον ουρανό (όταν δεν είναι δηλαδή κάτω από στέγη, δέντρο η οποιοδήποτε άλλο φυσικό ή τεχνιτό εμπόδιο) η μονάδα θα δουλεύει αξιόπιστα με διάχυτο φως. Αυτό είναι και το βασικό τεχνικό πλεονέκτημα της μονάδας: Η εταιρία κατέχει πολλές πατέντες στην έξυπνη διαχείριση της ηλιακής ενέργειας, οι οποίες είναι ενσωματωμένες στην τεχνολογία που χρησιμοποιείται στους κάδους BigBelly. Έτσι οι κάδοι λειτουργούν αξιόπιστα 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα, 265 ημέρες το χρόνο, ακόμα και στα πιο δύσκολα κλίματα και συνθήκες φωτισμού. Είναι χαρακτηριστικό πως η κάθε μονάδα λειτουργεί για μια ημέρα με το αντίστοιχο της ενέργειας που χρειάζεται για να ψηθεί μια φέτα τόστ.  

 

Τι σημασία έχουν τα τρία φωτάκια (πράσινο, κίτρινο και κόκκινο) πάνω στη μονάδα;

Καταρχήν θα πρέπει να πούμε πως οι πολίτες, οι φοιτητές, οι επισκέπτες των πάρκων και των κτιρίων δεν χρειάζεται να κατέχουν καμία γνώση ή να λαμβάνουν υπόψη τους τέτοιες ενδείξεις. Αυτές υπάρχουν για να δείχνουν το επίπεδο πληρότητας και σκοπό έχουν να ενημερώνουν τα συνεργεία αποκομιδής – είτε με μια απευθείας παρατήρηση της ένδειξης πάνω στον κάδο, είτε μέσα από το λογισμικό παρακολούθησης και διαχείρισης CLEAN TM. 

Έτσι, το πράσινο σημαίνει πως ο κάδος μπορεί να συνεχίσει να δέχεται και να συμπιέζει απορρίμματα και η αποκομιδή θα χρειαστεί να γίνει σε κάποια άλλη στιγμή στο μέλλον.

Το κίτρινο σημαίνει πως η μονάδα έχει αρχίσει να πλησιάζει στην ολική της πληρότητα (είναι δηλαδή 60% με 80% γεμάτη, ανάλογα με τη ρύθμιση) και η αποκομιδή θα πρέπει να γίνει κάποια στιγμή στο μέλλον. 

Το κόκκινο σημαίνει πως η μονάδα έχει αισθανθεί πως έχει ολική πληρότητα και πως δεν  μπορεί να γίνει περεταίρω συμπίεση των απορριμμάτων. Η αποκομιδή θα πρέπει να γίνει είτε νωρίτερα από αυτό το σημείο, είτε όταν επιτευχθεί αυτό το σημείο. 

 

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά ασφαλείας των ηλιακών κάδων BigBelly;

Οι κάδοι συμμορφόνονται με τα Διεθνή Πρότυπα ISO 13857 που αφορούν την αποφυγή οποιουδήποτε τραυματισμού με τη χρήση των κάδων, κάτι που αποτελεί βασική φιλοσοφία του ίδιου του σχεδιασμού τους. Και οι δύο θύρες πρόσβασης προς τον κάδο, εκείνη των απορριμμάτων και εκείνη του θάλαμου των ηλεκτρονικών της μονάδας (του ηλιακού πάνελ) είναι κλειδωμένες και απαιτούν κλειδί για να ανοίξουν. Αν οποιαδήποτε πόρτα από τις δύο είναι ανοιχτή, ο κάδος δεν θα λειτουργήσει.

Επιπρόσθετα, η θύρα συλλογής απορριμμάτων είναι σχεδιασμένη με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργείται ένα φυσικό εμπόδιο που δεν επιτρέπει σε χέρια, πόδια, κεφάλια να έλθουν σε επαφή με το έμβολο συμπίεσης. Τέλος, η μονάδα λειτουργεί με ασφαλή τάση ρεύματος 12V. 

 

Πόσο αξιόπιστος είναι πραγματικά ο κάδος BigBelly;

Μια μελέτη που έγινε για λογαριασμό του Δήμου της Νέας Υόρκης το 2014 έδειξε πως οι κάδοι λειτουργούν αξιόπιστα στο 99,8% των περιπτώσεων σε ένα απαιτητικό περιβάλλον βαριάς χρήσης  (πλατεία Times). Το σύστημα BigBelly είναι σχεδιασμένο για να είναι εξαιρετικά αξιόπιστο και στις πιο ακραίες συνθήκες, με μια προβλεπόμενη περίοδο καλής λειτουργίας της τάξης των 10 ετών, εφόσον υπάρχει ο σωστός καθαρισμός και η ανάλογη συντήρηση.

 

Τι είδους συντήρηση απαιτούν οι κάδοι BigBelly; 

Οι κάδοι είναι σχεδιασμένοι για να χρειάζονται πολύ χαμηλά επίπεδα συντήρησης. Δεν χρειάζεται καμία συντήρηση στον κινητήρα ή στο ηλιακό πάνελ, τα οποία είναι κλειστά ανταλλακτικά. Οι προδιαγραφές είναι διαθέσιμες στο εγχειρίδιο χρήσης. Η αντικατάσταση της μπαταρίας γίνεται κάθε 4 με 5 χρόνια.

 

 

Πως καθαρίζονται οι κάδοι BigBelly Solar;

Είναι σημαντικό να γίνονται περιοδικοί καθαρισμοί με υψηλή πίεση των κάδων μικροαπορριμμάτων και ανακύκλωσης για να διασφαλιστεί η μακρά ζωή τους και η καλύτερη ανταπόκριση στους χρήστες τους. Η άνω θύρα των ηλεκτρονικών δεν θα πρέπει ούτε να ανοιχθεί, ούτε να καθαριστεί κατά τη διάρκεια της πλύσης. Αντίθετα ο χώρος των απορριμμάτων (η κάτω θύρα) θα πρέπει να πλυθεί εσωτερικά με πιεστικό (και ο εσωτερικός κάδος και η θύρα συλλογής απορριμμάτων). Επίσης η μονάδα θα πρέπει να πλυθεί εξωτερικά. Τα προτεινόμενα καθαριστικά προϊόντα αναφέρονται αναλυτικά στο εγχειρίδιο χρήσης.

 

Τι γίνεται σε περίπτωση βανδαλισμού και γκραφίτι;

Οι ηλιακοί κάδοι BigBelly είναι σχεδιασμένοι και κατασκευασμένοι για να περιορίζουν τις προσπάθειες βανδαλισμού. Οι μονάδες είναι πακτωμένες πάνω στο πεζοδρόμιο και είναι σχεδόν αδύνατο να μετακινηθούν με τα χέρια. Αν τοποθετηθούν δε πάνω σε κατάλληλες υπερυψωμένες βάσεις, τότε μειώνεται και η πιθανότητα να υποστούν βλάβηή να μετακινηθεί η μονάδα με άλλα μηχανικά μέσα (πχ πρόσκρουση με όχημα). Τα πλαϊνά πάνελ είναι σχεδιασμένα από ανακυκλωμένο υλικό προφυλακτήρων αυτοκινήτου. Σαν αποτέλεσμα δεν θα παραμορφωθούν ακόμα και αν χτυπηθούν με κάποιο ρόπαλο. Το πολυκαρβονικό επίστρωμα πάνω στο ηλιακό πάνελ είναι επίσης σχεδιασμένο ανάλογα.

Όπως γίνεται και με άλλα δοχεία εξωτερικής χρήσης ή αντικείμενα δρόμου, μπορεί να χρειαστεί κάποια στιγμή να αφαιρεθεί κάποιο γκραφίτι, αλλά αυτό είναι μια εύκολη υπόθεση. Μια λίστα με εγκεκριμένα καθαριστικά προϊόντα και διαδικασίες καθαρισμού είναι διαθέσιμα στο εγχειρίδιο χρήσης. Είναι επίσης ενδιαφέρον πόσο θετικά έχουν γίνει δεκτοί οι κάδοι στις κοινότητες που έχουν τοποθετηθεί. Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα πως σε κάποιο μεγάλο πανεπιστήμιο των ΗΠΑ οι κάδοι είναι το μοναδικό αντικείμενο εξωτερικού χώρου που δεν έχει υποστεί βανδαλισμό.

END FAQ

 

CLEAN: ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΑ

 Android

 iPhone / iPad

Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ την εφαρμογή CLEANΤΜ για το Smartphone και την ταμπλέτα σας.

Η εφαρμογή είναι στα Αγγλικά και απαιτείται άδεια χρήσης λογισμικού για πρόσβαση σε αυτή.